YUŞA PEYGAMBERİN MEZARI NEREDE



YÜŞA PEYGAMBERİN TÜRBESİ  / ÜRDÜN:

Yuşa aleyhisselamın Beykoz’da, Antep’te, Bağdat’ta,  salt şehri/Ürdün de. Nablus ve Halep’te (Maara) medfun olduğu da söyleniyor.











HZ YUŞA / ANTEP:
Gaziantep'te Boyacı Mahallesinde Boyacı Camii'nden Kavaflar Çarşısı'na doğru uzanan sokakta Pir sefa denilen mevkide tek katlı bir bina vardır. Bu binada iki oda içinde iki türbe bulunmaktadır. Bunlardan birisi rivayete göre Yuşa Peygamber'e ait olup, diğeri ise Pir sefa Hazretleri'ne aittir.





Bina bir büyük, bir küçük kubbeden yapılmıştı. İçeri girdiğimizde bunu anlamak daha kolay oldu. Büyük kubbenin altında Yuşa As küçük kubbenin altında ise peygamberle komşuluk sefası süren Pir Sefa Hazretleri bizi karşıladı.
Türbeye girişte türbedar için yapılmış bir oda hemen ilerden basamaklarla aşağı inilerek sağda Yuşa (AS) türbesi sol tarafta ise Pir Sefa hazretlerinin türbesi bulunmakta.

TÜRBENİN YAPILIŞI

Türbeler yerin altında bir mağarada bulunmakta iken zamanla üzerine ev yapılmış.Üzerinde bir evin olduğu fark edilince ev sahibine başka bir ev verilerek burası türbe yapılmış. Gaziantep valisi Abdulkadir Aksu döneminde (1984/1987) Gaziantepin ileri gelen ailelerinden Nakıpoğlu Ailesinin katkısı ile bugün ki hale getirilmiştir.


Yahudi soyundan gelen Hz Yuşa (AS) mın kabrini görenlerden Bir Yahudi, mezarın konumuna göre bir Yahudi Kabri olduğunu belirtmiştir. Yahudiler ölülerini Kuzey güney yönünde gömer. Müslümanlar ise ölüleri yüzleri kıbleye dönecek şekilde gömer. Buda Anadoluda mezar yönlerinin doğu batı istikametinde olduğunu göstermektedir. Türbedar Mehmet amcanın anlatımına göre burası tamir edilirken iki kişi mezarı açıp baktıklarında kuzey güney yönünde gömülü olduğunu görmüşler. Bunu Müslüman adetine göre doğu batı yönünde yeniden defnetmişler.



HZ YUŞA / İSTANBUL / BEYKOZ:
Hz. Yuşa'nın Beykoz Yuşa Tepesi'nde gömülü olduğu şeklindeki inanış, Beşiktaş'ta türbesi bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin (1494-1570) manevi keşfi ile irtibatlandırılarak yaygınlaşmış ve şöhret bulmuştur.







HZ. YUŞA / İSRAİL: